Avelsseminarium

16-17 november 2013

Avelsseminarium på Nova park, Arlanda. Ett par dagar av mycket intressant kunskapsutbyte i samarbete mellan Hästnäringens Nationella Stiftelse, Svensk Galopp, ASVH, SH och Svensk Travsport; ett avelsseminarium med syfte att ta del av resultat från aktuell forskning, nya rön samt hästrasöverskridande erfarenhetsutbyte.

Jag och Frida for dit med öppna sinnen och blev inte minst imponerade av hur långt man kommit inom trav- och galopp. Där har verkligen professionalismen och storskaligheten (och pengarna…) tagit ett steg till i förhållande till den mer traditionella och småskaligare ridhästaveln. På dagordningen stod flera föreläsningar med SLU som avsändare, t.ex. “hur stoppar du parasiterna?” och “går det att avla för sundare hästar?”. Men kanske det allra mest fascinerande inslaget var föreläsningen med Anna Sundström Drion, som från två tomma händer gett sig dän på att lyckas med galopphästar. Hon bor numera i Frankrike och har bara under 2013 sålt hästar för 6,5 miljoner. Euro…

Peter Björnsson på Alebäcks stuteri tänker också “utanför boxen” och redogjorde för grundtänket att hästarnas trivsel måste vara ledstjärna. Han mekaniserar så mycket som möjligt för att personalen ska kunna lägga tid på att sköta hästarna. Det ger såväl lyckligare hästar som lyckligare personal.

God mat var det också!

Avelsseminarium