Lipizzaner – en kulturras

För knappt hundra år sedan regerade fortfarande huset Habsburg i det som var “supermakten” Österrike-Ungern, som inbegrep Österrike, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Slovenien samt delar av Serbien, Rumänien, Polen, Ukraina. Man hade närmare 50 miljoner invånare tio gånger så många som Sverige.

OsterrikeUngern1914

Man brukar tala om högvälborna ätters ålder. Allt bleknar i jämförelse med den ätt som styrde dubbelmonarkin Österrike-Ungern när det begav sig. Habsburgfamiljen regerade sitt land från 1278 till 1918. Med en sådan lång och vördnadsbjudande historia så är det klart att bara det bästa var gott nog, och vad var viktigare än hästen, i krig och fred.

Så grundades det statliga stuteriet i Lipica år 1580, och därifrån räknas Lipizzanerns historia. Stuteriet inriktade sig på att avla fram hästar som främst var vita i färgen, något som ansågs spegla kungarikets glans (hur ofta sitter inte regenten på en vit springare då han avbildas!). Inledningsvis köptes 24 ston och 9 hingstar från Spanien, bland annat de berömda spanska hästarna och arabiska fullblod. Dessa korsades med inhemska hästar i Slovenien, så kallade Karsthästar, som var kända för sin vita färg och höga benföring.

Efter en omtumlande historia som i stora drag vävs in i Europas dramatiska utveckling finns ännu Lipizzanern kvar. Den anses som så värdefull bärare av kulturarvet att dess avel fotfarande  i både Österrike och Ungern är en statlig angelägenhet och styrs av regeringen.

Stamhingstarna

Aveln av Lipizzanerhästen utgår ifrån åtta godkända hingstlinjer. Släktskapet med stamhingstarna visas genom namngivningstraditioner där avkommornafår ett namn som återspeglar den hingstlinje som fölet tillhör.

  • Pluto – skimmelhingst av ren spansk härkomst, född 1765.
  • Conversano – svart Napolitansk hingst, född 1767.
  • Maestoso – skimmelfärgad av ren Spansk häst, född år 1773.
  • Favory – black, född 1779.
  • Neapolitano – brun, född 1790, napolitansk häst.
  • Siglavy – skimmel, arab, född 1810, importerad från Orienten år 1816.
  • Incitato – skimmel född år 1802.
  • Tulipan – född år 1880.

Idag ska alla födda Lipizzanerhästar kunna spåras tillbaka till minst en av dessa hingstar i sin stamtavla för att få registreras. Endast cirka 3 000 renrasiga lipizzaner finns i världen.

Egenskaper

Lipizzanern är en frisk häst med hög hållbarhet som lever länge. De allra flesta lipizzaner föds svarta eller bruna men blir med åren skimlar. Det är en kompakt, muskulös häst med en mankhöjd på 148-165 ck. Idealhöjden är 153-158 cm. Hästen har en naturlig förmåga till koncentration och en kroppskonstitution ägnad att kunna utföra samlade rörelser. Rörelserna är stolta och kraftfulla, de kännetecknas av taktmässighet och ett utpräglat svävmoment i de högre gångarterna.

Capriole!

Skolor ovan mark: här mezair och courbette!

Spanska ridskolan

Mest känd är lipizzanern genom Spanska ridskolan i Wien som grundades 1729 och fortfarande idag förvaltar arvet genom uppvisningar med fullkomligt strålande lipizzanerhingstar. Spanska ridskolan värnar om den klassiska ridkonsten i dess fulländning och visar prov på lipizzanerns intelligens, temperament och lätthet genom “skolorna ovan mark”: levad, capriole, croupade och courbette. Spanska ridskolan är en mycket viktig del av Österrikes identitet.

Spanska Ridskolan i Wien!

Rid- och körhäst

Lipizzanerhästen är en utmärkt ridhäst som lämpar sig väl för den som söker en häst med hög ridbarhet. Den är tack vare sin kroppsbyggnad, styrka och uthållighet en häst med stor potential. Av tradition används även lipizzanern som körhäst. På kontinenten är det vanligt med lipizzanerspann i de högsta nivåerna inom körsporten. Kvickheten, smidigheten och stuyrkan i bakdelen gör att den kan ge det där lilla extra som krävs i tävlingssammanhang.

Lipizzanern idag

Idag har lipizzanerns mångsidighet gjort att den finner sig väl tillrätta i många olika sammahang såsom dressyr, körning, hoppning, fälttävlan och western för att nämna några grenar.

Aveln i Sverige

Lipizzanerhästarna har sin avelsorganisatio genom Avelsföreningen specialhästraser (ASHR). Hingstarna avelsvärderas vid tidigast fyra års ålder och endast de bästa godkänns för användande i avel.

Svenska Lipizzanerföreningen har funnits sedan 1974 och är en del av Lipizzan International federation.

appeltradgard_castor
3762 Incitato XIII, Incitato Csillags far
Bete29
Csillag3
Florencia13
Florencia12
Florencia11
Florencia8
Belladonna

Svenska Lipizzanerföreningen