Om oss

Therése Bjerketorp
_______________________

Jag har ägnat större delen av mitt liv åt hästar. Som så många andra var jag en inbiten hästtjej som liten och flängde redan på 70-talet omkring på ridskolor, ridläger och med kompisar som hade häst. Till skillnad från många andra så upphörde inte intresset utan det fördjupades.

Min första häst, en islänning, köpte jag som tonåring och länge tävlade jag med denna och efterföljande islänningar, varav juvelen var en egenimport från Island. Sedan femton år är det dock halvblod och Lipizzaner som gäller för mig.

IMG_1826w

Min inriktning är framförallt dressyr, men jag är allätare och har prövat de flesta discipliner såsom akademisk dressyr, working equitation, lättare hoppning m.m. och kommit fram till en mix som passar mig utmärkt. Min övertygelse är att en sund, varierad grundhantering i kombination med härliga uteturer ger en bra förutsättning för allt arbete med hästar.

2005 gick jag på hästskötarutbildningen på Strömsholm för att pröva och dokumentera mina kunskaper. Därifrån har jag yrkesexamen. 2007 blev jag utsedd till årets agriastipendiat och samma år gick jag Axelsons hästmassage-utbildning. 2008-2009 gick jag utbildningen “Från hingstval till avvänjning” på Hippologiska Institutionen, SLU i Uppsala, samt på Flyinge. Hösten 2009 och våren 2010 gick jag kursen “Träning för hållbarhet och prestation” på samma institution. 2010 gick jag även SVA:s kurs “säkert hästfoder”. 2011 har jag gått Hästnäringens Nationella Stiftelses kurs “Din väg till föl”. Jag är även godkänd som yrkesmässig hästtransportör. 2018 utbildade jag mig och blev jag diplomerad seminassistent.

Jag arbetar heltid i företaget.

castor_therese_stor

b

v

Bierke signum

Hanna Stocke
__________________

Hanna arbetar hos oss sedan 2017.

Hanna är gårdens GQ (Gårdsqvinna). Hon finns alltid där när det behövs, oerhört händig och med ett utomordentligt handlag med alla djuren.

Hanna och Morris (lillvovven vi fick på köpet) åker omkring på gården och fixar allt som behöver åtgärdas och rycker ut snabbt om någon häst eller hästägare behöver assistans.

En verksamhet som vår klarar sig svårligen utan en så kompetent GQ som Hanna!

Till Andreas oförställda glädje är Hanna även en ytterst hängiven och duktig traktorförare!

b

Alva Bjerketorp
__________________

Yngsta generationen representeras av Alva, som kör stenhårt med ridningen (och på vintern tolkning med pulka förstås!). Hon tycker om allt med hästar: dressyr, hoppning, agility, voltige o.s.v. Alva månar ytterst mycket om hästarnas rykt och skötsel. Det kan inte bli en fläta för mycket!

NormenAlva & Normen.

Alva & Dexter

tage

Tage

b

b

b

b

b

b

b

b

b

Bjerketorparnas häradssignum

 Andreas Bjerketorp
____________________

Jag är uppvuxen med ett veritabelt menageri av olika djurarter, raser och sorter. Den ena systern med grisgård, kennel och hästuppfödning, den andra med ett galleri av smådjur i ett antal som vida översteg de flesta normala burmodeller. Numera veterinär vid SLU. Därtill en agronom till far och en bror vars spektrum spänt från hamstrar och marsvin till kor och hästar, med några egenframtagna hopphästar på meritlistan. Numera ledande person inom koaveln samt hoppryttare.

Som liten och tonåring hängde jag alla bönder i hasorna och sög åt mig allt de gjorde, jag älskade djuren, jorden och i viss mån maskinerna. Efter en utflykt som arg ung man i München, Wien, på mondäna Östermalm och trendiga Södermalm var jag med Theréses draghjälp tillbaka i myllan, nu på Nådhammar. Och här stannar jag.

Jag rider bara några gånger då och då, utan andra amitioner än motion och naturupplevelse. För några år sedan tog jag privatlektioner av en gammal officer från K1 och jag har ridit en termin på Trosa Ridskola.   Den mesta delen av “fritiden” ägnas dock åt ständiga förbättringar av anläggningarna eller i traktorhytten…

andreas_kepsen_augusti2

Jag brinner särskilt för en god betesskötsel och skapande och upprätthållande av en vacker kulturmiljö. Härvidlag är betesdjur den främsta förutsättningen. Av den anledningen har vi en skock får som bekämpar sly och vildvuxenhet i allmänhet, som komplement till hästmularna. Utöver det tuktar jag, utrustad med allsköns verktyg och redskap, den obändiga naturen i den utsträckning jag hinner och förmår.

Jag var i många år ordförande i Södermanlands Hästavelsförening som bl.a. anordnar unghästtester, utställningar och tävlingar.

2007 gav jag tillsammans med min far ut en bok om Nådhammar, som skildrar gårdens spännande och variationsrika historia.

I “det civila” arbetar jag som affärsutvecklingschef samt affärsområdeschef för Systembolaget, Restauranggrossister och Offentlig sektor på Spendrups Bryggeri, men det är en annan historia.

Här bor vi
_________________

Vi bor i det första huset på Nådhammar som inte var torp eller statarstuga utan boning för gårdens ägare. När det stora huset, Corps de logiet, var byggt 1878 blev vårt hus förvaltarbostad.

hyddan2x

“Hyddan”, byggd 1858