Föl- och unghästträning

Till stora delar är den unghästträning som försiggår på gården nära knuten till instruktören Janne Kalma som sedan decennier har hanterat unghästar till att bli trygga och ytterst välhanterade individer. Janne arbetar också en del med hästar med särskilda utmaningar, kanske vill de inte stå ensamma i stallet, de kanske vägrar att låta sig lastas eller gå in i en spolspilta etc. etc.  Janne kan med sitt fenomenala sätt att läsa hästar lösa upp varje knut och få full tillit.

Om man varit med på en “Janne-träning” glömmer man det inte. Han är mycket kommunikativ och berättar oavbrutet vad som händer och sker, varför det är mycket givande även för den som inte har en häst med. Han håller på tills han är klar. Inte sällan går man på expeditioner i skog och mark där mängder av saker tränas, utan att hästen ens märker det. Hästägaren märker dock efter ett tag att benen börjar mjukna, för det kan ta en halvdag eller så. Viktigt är även fikat med snack (det är Janne också världsmästare i…). Även i dessa pauser ska naturligtvis hästen tränas, t.ex. att stå uppbunden med massor av rep i ett träd.

Det allra vanligaste är att man tränar i grupp, dvs att ett gäng samlas med sina unghästar från lösdriften och tillsammans med Janne tränar en halvdag eller så. Det är mycket uppskattat och flera har trots stora avstånd valt att stå hos oss eftersom Janne (som kan vara en smula hard to get…) regelbundet kommer hit.

Om man praktiserar Jannes träningsmetoder och tar vid själv så märker man knappt när hästen är inriden, rätt vad det är sitter man på den och styr hjälpligt. Det är inget traumatiskt vare sig för häst eller ryttare, allt är grundlagt från första dagen (om hästen är född hos oss åtminstone).

Vi arbetar enligt Jannes grundläggande koncept med föl och unghästar och tar även över när man kommit lite längre i inridningen eller inkörningen. Trygga individer, gärna sådana som gått på lösdrift och driftat, är en förutsättning för ett gott resultat.

Janne har något annorlunda metoder som framgår nedan, men de fungerar. Hästar som lasttränas som unga ska man självklart kunna stå på på lastrampen eller dricka en kopp kaffe när man sitter på hästens bak, eller hur? Det ska vara lite spex också!

En filmsnutt som beskriver hur vi vill att en ettåring uppför sig. Obs! Regina är såld!