BETE

ÄR
INTE
BARA MAT

BETE

Vi har  omkring 60 hektar betesmark, fördelade över många olika hagar med skilda utseenden och med skilda näringsinnehåll; vi har alltifrån karga områden för den häst som ska stå magert, till riktigt feta beten för de som kräver mycket.

Avskilt från övriga har vi hingstbeten.

Samtliga hagar har tillgång till friskt vatten, antingen direkt från sjön eller genom vattenledningar från djupborrade brunnar.

I alla hagar finns partier där hästarna kan finna svalka och skugga under varma sommardagar samt träd att skrubba sig mot.

Sommartid betar ett sextiotal hästar på gården, liksom ett antal får, dels med tanke på betesvården, men även i syfte att upprätthålla en god landskapsvård.

”På Nådhammar finns stora fina hagar i otroligt vacker miljö. Här kan man ställa hästen på sommarbete och verkligen kunna känna sig trygg och  koppla av då man vet att det sköts av väldigt seriösa, duktiga och kompetenta personer. Passade även på att vara med på unghästträningarna med Janne, vilket var otroligt kul och lärorikt. Har haft min häst på bete på Nådhammar tre somrar och det blir säkert fler gånger, för jag har verkligen varit supernöjd!” /Anna

Skötsel

En viktig utgångspunkt för oss är att bete inte bara är gräs, utan faktiskt ska utgöra ett fullvärdigt foder för hästarna.

Så här sköter vi betena:

– Betesmarkerna putsas regelbundet. Detta ger en s.k. “mulchereffekt”, dvs materialet finfördelas och fungerar som gödning utan att kväva tillväxt. På detta sätt stimuleras även de vegetativa skotten och ett näringsrikare bete med längre tillväxtperiod.

– Vi harvar/sladdar markerna med betesharv vid torr och varm väderlek för att sprida ut gödsel och minimera parasittillväxt.

– Vi sår i betena regelbundet, dels genom nysådd men framförallt genom isådd av frö i en uppluckrad yta som sedan vältas. Vi använder hästanpassat utsäde.

”Fina friska hästar i vacker hästvänlig miljö med stora hagar fina ridmöjligheter och mycket nyttig och mångsidig träning av hästarna utförd av kvalificerade människor.” /Anna

Trygghet

Vi ser till samtliga hästar dagligen och rapporterar omedelbart om vi ser något onormalt. På gården finns även andra invånare som håller ögonen öppna.

Vi har ett mångårigt samarbete med en auktoriserad hovslagare och kan ombesörja verkning och övrig hovvård av din häst. Vi har även ett tätt samarbete med en hästspecialiserad veterinär som besöker gården med täta intervaller.

Naturligtvis har vi möjlighet att ta in skadade hästar på stall.

”Som förstagångsuppfödare har det varit oerhört tryggt att ha sitt föl på Nådhammar, så pass att vi blev kvar i tre år och återkommer gärna. Alla är kunniga och hjälpsamma.

Allt på gården känns strukturerat och proffsigt och med stora hagar i underbar miljö är det helt klart hästens paradis på jorden. Kan varmt rekommendera Nådhammar! /Hanna

Erfarenhet

Vi har mycket lång erfarenhet av att ha hästar på bete. Vi vet att det inte handlar om att släppa hästarna vind för våg, utan att de noggrant ska ses till dagligen.

Har man ett sextiotal beteshästar så är det ständigt någon eller några som behöver ses om extra och – för att vara helt ärlig – det förekommer alltid skador, stora som små. Vi har under åren varit med om det mesta och har rutiner för hantering av skador samt ett nätverk av specialister som vi snabbt kan komma i kontakt med.

Gudskelov är det så att de allra allra flesta sommargästerna klarar sig alldeles utmärkt och bara njuter av naturen, men är olyckan framme så är även vi där.

Läs mer om oss!

”Fantastisk hästhållning med hästens välfärd i centrum. Hela anläggningen andas professionalism och rekommenderas å det varmaste!” /Josephine

”Fantastiskt fin och välarbetad gård och struktur med hästar! Ett paradis för människor och djur i hjärtat av Sörmland.” /Malin

”Stuteri Nådhammar andas kvalité, professionalism och drivkraft. Från stall, hästhållning och självklart de fantastiska personerna som står bakom stuteri Nådhammar, ni är bara för bra!” /Heléne